Védjük meg a szervek királyát!

Tanácsok a szív- és érrendszer egészségének megőrzésére (nem csak) az idősebb korosztály számára

Sokan kutatják a hosszú élet titkát, de sokkal fontosabb annak feltárása, hogyan őrizhetjük meg tartósan egészségünket, mert a hosszú élet így lehet egyben minőségi élet is. Az idősebb korosztály tagjai közül sokak életét megkeserítik a szív- és érrendszeri betegségek, ám a keringési rendszer egészsége szerencsére némi odafigyeléssel sokáig megőrizhető.

Egy mindenkiért, mindenki egyért

Ahhoz, hogy megértsük a hagyományos kínai gyógyászat szívvel és keringési rendszerrel kapcsolatos tanácsainak jelentőségét, meg kell értenünk a HKO néhány alaptézisét. A tradicionális kínai gondolkodás a holisztikus szemlélet keretében a szervezetre összefüggő egységként tekint, melyben minden szerv működése hatással lehet a többire. Vannak szervek, amelyek szorosabban együttműködnek, mintegy kisebb egységeket alkotnak a nagyobb egészen belül. Ha a rendszer egyik eleme sérül, az felboríthatja a rendszer többi tagjának működését is.

Ezen túlmenően az emberi szervezet szorosan összehangolt a természet ciklusaival. A nyugati orvosláshoz hasonlóan a HKO is leírta, hogy az emberi szervezet 24 órás biológiai óra szerint működik, csak épp a hagyományos kínai orvosok a szervek napi ritmusára vonatkozóan tettek megfigyeléseket. A tradicionális kínai gyógyászati szövegekben szereplő 12 szerv a HKO szerint egymás után, kétórás váltásokban van aktivitása csúcsán. Ez azt jelenti, hogy mindegyik szervben egy meghatározott idősávban a legintenzívebb a vérkeringés és az energiaáramlás. A kínai felfogás szerint az egészségtudatosságnak az is része, hogy a napirendünket összehangoljuk ezzel a sajátos biológiai órával. Például a gyomor aktív időszaka reggel 7 és 9 óra között van, ezért ekkor a legalkalmasabb az idő egy kiadós reggelire.

A szív, a szervek királya

A szívet a szervek királyának tartják a hagyományos kínai orvosok – magyarázza Dr. Chen Zhen. A Sárga Császár könyvében – mely Kína legrégibb gyógyászati műveinek gyűjteménye – a szívről az olvasható, hogy „minden szerv és belső rész ura, a szellem háza, az érzelmek parancsolója”. A szív a keringési rendszer karmestere, a test legtávolabbi pontját is ellátja vérrel.

A kínai biológiai óra szerint a szív aktív időszaka délelőtt 11 és délután 1 óra között érkezik el. Ekkor a szív friss vért pumpál a szervekbe, az izmokba, újult energiával tölti fel az egész szervezetet. Jót tesz a testnek, ha ebben a két órában beiktatunk a napirendünkbe egy félórás pihenőt (nem többórás délutáni alvást!), mert ekkor a szív zavartalanul láthatja el energizáló feladatát, és ennek következtében a délutáni órákban – éppen akkor, amikor nekiduráljuk magunkat valamilyen aktív tevékenységnek – élettelibbnek érezzük magunkat. Ha például délben ebédelünk, majd félórát nyugodt ücsörgéssel, olvasgatással töltünk, azzal csökkenthetjük a későbbi szívbetegségek kockázatát. A pihenő után mozogjunk egy keveset, járjunk egy kört a szabad levegőn, hogy megfelelő legyen szerveink vérkeringése. Vegyünk néhány mély lélegzetet, hogy a keringéssel együtt friss oxigén is átjárja a testünket.

Este 9 és 11 óra között a szívburok aktív időszaka érkezik el. A szívburok feladata a szív védelmezése. A mi feladatunk pedig ezekben az esti órákban az, hogy már ne vállalkozzunk aktív, energiaigényes tevékenységekre, intenzív testmozgásra, hanem kezdjünk el felkészülni az elalvásra. A vacsora után belefér még egy nyugodt séta a szabadban – ez tartson körülbelül negyven percig –, mert segíti az emésztést, és a szívnek is jót tesz. Miután visszatértünk az otthonunkba, ideje nyugovóra térni, amihez ideális kísérő lehet egy ellazító meleg fürdő vagy nyugtató zene.

A király szárnysegédjei

A szívnek is megvannak a maga partnerei a testben. Szorosan együttműködik a tüdővel, ketten együtt felelnek az egész szervezet oxigénellátásáért.

Ezenkívül a szív számára kulcsfontosságú a máj egészsége. Ha a szív a szervek királya, akkor a máj alkotja a tábort, amely védelmet nyújt a szívnek – szemlélteti Dr. Chen Zhen. A máj felelős a különféle anyagcsere-folyamatokért, a beérkező vért tisztítja, és tulajdonképpen a szervezet vérraktára. A HKO elvei szerint dolgozó orvosok tapasztalatai alapján sok időskori szívbetegség hátterében az áll, hogy romlik a máj működése, gyakorta annak köszönhetően, hogy a beteg túl sok gyógyszert szedett, és a máj nem tudja már ellátni regeneráló feladatát. A máj aktív időszaka a kínai biológiai óra szerint este 11 és éjjel 1 óra között van, és azért fontos, hogy este 11-re átadjuk magunkat az édes álomnak, hogy e kulcsszerepet betöltő anyagcsereszervünk zavartalanul végezhesse a dolgát – ez hosszú távon nemcsak a máj, hanem a szív egészségét is szolgálja.

Szív- és keringésbarát étrend

A hagyományos magyar vacsora, amely akár zsírban tocsogó fogásokat is tartalmaz és felér egy bőségtállal, sem a szív, sem a máj egészségét nem szolgálja, különösen nem időskorban. A HKO azt javasolja mindenkinek életkortól függetlenül, hogy olyan vacsorát állítson össze, amilyet a szegény ember eszik: fogyasszunk egyszerű kását vagy zsírszegény levest – de mindenképpen valamilyen meleg főtt ételt –, méghozzá kis mennyiségben. Különösen az 50 év felettiek kerüljék az erősen sós ételeket, mert a túlzott mennyiségű só érrendszeri problémákhoz vezethet.

A szív kedvencei a piros gyümölcsök és zöldségek a paradicsomtól kezdve az epren át a málnáig, ribizliig. Kínában máig népszerű, és egykor Magyarországon is ismert volt a galagonya, melynek piros színű húsa értisztító hatású. A szervek királyának továbbá az is jót tesz, ha naponta fogyasztunk almát – e gyümölcs amellett, hogy tisztítja a beleket és antioxidáns hatású, segít megőrizni a szív egészségét is. Fordítsunk arra is figyelmet, hogy a vérképzéshez szükséges vasból megfelelő mennyiséget vigyünk be a szervezetünkbe. Sok vasat tartalmaz a vargánya, a szárazbab, a lencse, a borsó, a sóska és a spenót, a mogyoró és a sütőtök.

A gyógy- és fűszernövények közül az orvosi zsályát vénatisztító hatása miatt javasolják. Dr. Chen Zhen kifejezetten nőknek ajánlja a zsenge fahéj és bazsarózsagyökér főzetét, melyhez akár gyömbér, kudzu, édesgyökér és jujuba is hozzáadható, így komplex teakeveréket kapunk. A zsenge fahéj és bazsarózsagyökér párosa alkalmazható szabálytalan, nehéz menstruáció esetén, idősebb hölgyek számára pedig vénás keringési zavarok, azaz visszér kialakulásakor tehet jó szolgálatot.

(Forrás: Dr. Chen Patika magazin, 2020/21. ősz-tél)