Tavaszi nagytakarítás a szervezetben

Tavasszal az ember kitakarítja a lakását, rendbe rak mindent maga körül, mert így érzi igazán jól magát – ugyanerre a nagytakarításra, rendrakásra a szervezetnek, sőt a léleknek is szüksége van.

 

A tél a természet visszavonulásának időszaka, amikor mi is visszahúzódunk, lassul az életritmusunk, lassulnak az anyagcsere-folyamataink, a szervezetünk raktározásra áll át. Más az étkezésünk minősége, hiszen friss zöldség, friss gyümölcs nem áll rendelkezésünkre. A mozgás mennyisége is visszaszorul a téli hónapokban, kevesebbet tartózkodunk a szabad levegőn. A korai sötétedés, a fényhiány is csökkenti az aktív órák számát. Fáradékonyabbak vagyunk, az életenergiánk nincs azon a szinten, ami jó közérzetet biztosítana.

A tavasszal bekövetkező nagy változás mindenkit várakozással tölt el, amikor a természet elkezd újraéledni, magához tér téli álmából. Ekkor érkezik el az ideje, hogy mi is megpróbáljunk regenerálódni, aktivizáljuk magunkat.

A testünkben végzett nagytakarítást az anyagcsere során keletkezett káros és felesleges anyagok kivezetése jelenti. Mindennapjainkban sokkal több toxikus anyag kerül be a szervezetünkbe, mint amennyivel az meg tud birkózni, amennyit közömbösíteni tud. Ezek a lerakódások az egészség szempontjából komoly következményekkel járnak, és az évek múlásával e hatások összeadódnak. A cél tehát az, hogy a salakanyagokat valamilyen módon kivezessük a szervezetünkből.

Vegyük sorra a kiválasztó feladatot ellátó szerveket, és hogy mit tehetünk egészségük, illetve működésük serkentése érdekében.

 

Belek

A bélrendszer fő ellensége a fehér cukor, de a túl zsíros, túl fűszeres ételek is megterhelik.

A belek feladata a táplálék lebontása, a felszívódás, valamint a salakanyagok kiürítése. Magyarországon rengeteg a székrekedéses beteg, az olyan ember, akinek az emésztése nem jól működik, és látványosan emelkedik a vastagbéltumorok száma is. Ez a belek túlterhelésével, elszennyeződésével is összefüggésbe hozható. A rossz emésztés következtében a már lebontott, a szervezet által toxikusnak minősített, kiürítendő anyagok a bélben maradnak, és egy részük visszaszívódik – ez az úgynevezett autointoxikáció, amikor visszamérgezzük a szervezetet.

Fontos tehát a rendszeres székletürítés biztosítása, ami egyrészt megint csak visszavezet a megfelelő folyadékfogyasztás kérdéséhez, másrészt fontos a rostfogyasztás is (például lenmag, útifűmag, chiamag, szezámmag) a perisztaltika javítására, illetve a bélműködés rendszerességét, a bélfunkciót támogató különféle gyógynövények, például a Szűztea készítmények is segítséget jelenthetnek.

Fontos megjegyezni, hogy a bél aktivitása, perisztaltikus mozgása magnéziumfüggő, azaz ha a szervezet magnéziumhiányos, az a székrekedés melegágyát jelenti. Érdemes tehát a magnéziumszintet is rendezni.

 

Vese

Fő ellensége a konyhasó.

A vese legfontosabb feladata a só- és vízháztartás szabályozása. Elődeink táplálkozásában a nátrium-kálium arány körülbelül 1:10 volt, a civilizációs étrendnek köszönhetően ez ma 4:1-re változott. Ez a nagy sóterhelés vizet köt meg, szöveti ödémát okoz, és ez a pluszban megkötött folyadék terheli az egész szervezetet, főleg a szívet és a központi idegrendszert.

Ha a vesét kímélni akarjuk, először is csökkentenünk kell a sófogyasztásunkat, másodszor pedig növelni a folyadékbevitelt. A kívánatos mennyiség 40 ml testtömeg-kilogrammonként, tehát egy 70 kilós embernek 2,8 liter folyadékot kellene egy nap meginnia.

A vese működését támogathatjuk gyógynövények segítségével is. A zeller, az articsóka, a zsurló, a csalán nagyszerűen aktivizálják a veseműködést, vizelethajtó hatásuknak köszönhetően segítik a fölöslegben megkötött folyadék kiürülését a szervezetből.

 

Máj

Fő ellensége a fehér cukor és az alkohol.

A keleti medicina a tavaszhoz a Fa elem szimbolikáját társítja, amelyhez a yin szervek közül a máj tartozik, így regenerálása, aktiválása tipikusan a tavaszi időszak feladata. Ez szervezetünk egyik legfontosabb méregtelenítő központja.

A máj működését a keserű íz serkenti, így a keserű teák, gyógynövények (például a máriatövis) segítenek az aktiválásában. Nagyon hatásos segítséget jelent az úgynevezett májpakolás: egy főétkezést követően lefekszünk, meleg vizes palackot helyezünk a máj fölé, és 1-1,5 órát pihenünk így. A máj vérátáramlása vízszintes helyzetben 30-40%-kal nagyobb, mint függőlegesen, ráadásul a meleg is fokozza a keringését.

Ha a máj és a vese túlterhelődik, a megnő a tüdő és a bőr feladata.

 

Bőr

Fő ellensége a fehér cukor és a fehér liszt, de nehezen tolerálja a húst, illetve a tejet és a tejtermékeket is.

A legtöbb káros külső hatásnak a bőrünk van kitéve: az időjárástól, az UV-sugárzástól kezdve a levegőben és a kozmetikai és tisztítószerekben lévő mindenféle anyagokig sok mindennel kell megbirkóznia.

Fontos odafigyelni, hogy legalább a tavaszi nagytakarítás idején természetes, tiszta, illat- és adalékanyag-mentes kozmetikumokat használjunk. A szaunázás is serkenti a bőrön keresztüli kiválasztást, jó hatással van a méregtelenítésre.

A kínai orvoslás szoros kapcsolatot állapít meg a bőr és a belek között, azt mondják, hogy ha a bőr nem tud tiszta maradni, akkor a bél elsalakosodása feltételezhető, bőrproblémák esetén tehát érdemes a belek egészségére is figyelmet fordítani.

 

Tüdő

Fő ellenségét a nyákképző ételek jelentik, azaz a tej és tejtermékek, a proteinkészítmények, a hús.

Működését segíti a mozgás, a sportolás, legyen az séta, jóga vagy taj csi – minden, ami légzésszám-fokozódással jár. Ezenkívül fogyaszthatunk nyákoldó hatású gyógyteákat is, amilyen a kakukkfű, a lándzsás útifű, valamint bizonyos illóolajok is jó hatással vannak a tüdő működésére, mint amilyen a borsosmenta. A lefekvés előtti szellőztetés szokását is érdemes beépíteni a mindennapjainkba.

 

Végezetül ne feledjük, hogy érzelmeink, gondolkodásunk is kihat az egészségünkre, szabaduljunk meg mérgező gondolatainktól is.

 

Apró, otthon is kivitelezhető tisztító eljárások

– Reggeli hideg-meleg váltózuhany: Fokozza a vérkeringést, ezáltal a salakanyagok kiürülését.

– Testradír: Leradírozza az elhalt hámsejteket, amitől szabaddá válnak a pórusok.

– Nyelvtisztítás: Hátulról előrefelé irányuló mozdulatokkal finoman dörzsöljük végig a nyelv felületét a lepedék és a nyálka eltávolításáért.

– Olajos öblögetés: Ébredéskor vegyünk a szánkba egy korty olajat, és zubogtassuk, majd köpjük ki a baktériumok, kórokozók, lepedék eltávolításáért.

– Orrtisztítás: Az orrüreg átöblítése vízzel, hogy kimossuk a csillószőrökön megtapadt szennyeződést és kórokozókat.

– Fokhagymakúra: Összeturmixolunk 10 dkg pucolt fokhagymát és 5 darab héjától megszabadított biocitromot, fölöntjük 1 liter vízzel, gyöngyözésig hevítjük, leszűrjük, és egy üvegben a hűtőbe tesszük. Minden reggel éhgyomorra iszunk belőle egy kupicával 14–21 napon keresztül (2-3 hét pihenő elteltével még egyszer ismételhető). Jó hatással van az erekre és a belek egészségére is.

– Tehermentesítő nap: Hetente/kéthetente egy alkalommal tarthatunk egy-egy tehermentesítő napot. Három lehetőség közül választhatunk: 1. Rizsnap – csak főtt rizst fogyasztunk esetleg egy kis petrezselyemmel vagy párolt répával. 2. Gyümölcsnap – csak egyféle gyümölcsöt fogyasszunk, azt viszont lehet bármilyen mennyiségben és formában (befőttként, nyersen stb.). 3. Lénap – csupán zöldséglevet, leves szűrt levét, hígított gyümölcslevet fogyasztunk. Mindhárom esetben bőséges tea- és vízfogyasztás szükséges. A tehermentesítő nap elején fontos a székletürítés biztosítása.

 

Dr. Borodi Judit

Dr. Chen szakmai előadása a SOTE PhD. hallgatói számára

2017. április 5-én, Prof. Dr. Mészáros Judit, a SE ETK dékánja és PhD. hallgatói nagy érdeklődéssel vettek részt Dr. Chen “Gyógynövény és akupunktúra kombinációs módszere” címmel tartott előadásán, majd ezt követően az autentikus csemegékkel “fűszerezett” szakmai beszélgetésen. A hallgatók hasznos információkkal gazdagodtak ezen a napon.

Nemzetközi találkozó a Dr. Chen Patika Gyógyító Központjában

2017. március 30-án, a Magyarországi Chi-Huang (TCM) Medicine Center (Dr. Chen Patika Gyógyító Központ) és a Kínai Nagykövetség nagy szeretettel meghívta több mint 20 ország (például Oroszország, Egyesült Királyság, Franciaország, India, Németország, Fehéroroszország, Olaszország, Spanyolország, Lengyelország, Pakisztán, Szudán) nagykövetének feleségét egy kellemes időtöltésre, amelynek keretében betekintést nyerhettek a több mint 5000 éves Hagyományos Kínai Orvoslás (TCM) és kínai gasztronómia kultúrkincsébe.

Li Bei asszony, a Kínai Népköztársaság magyarországi nagykövetének felesége és Dr. Chen Zhen, a Közép-Európai Kínai Orvosi és Gyógyszerészeti Közhasznú Egyesület elnöke nagy szeretettel köszöntötte a hölgyeket megnyitó beszédében, majd Chen doktor könnyed hangvételű, angol nyelvű előadást tartott, amelyet nagy érdeklődéssel fogadtak. Dr. Chen beszélt arról, hogy hogyan őrizzük meg egészségünket az alternatív terápiák (akupunktúra, moxaterápia, akupresszúrás masszázs, gyógynövény-receptúra, stb.) segítségével, bizonyos gyógynövények használatával. Az előadás színvonalát a gyógyszállodában dolgozó kínai orvosok akupresszúrás masszázsbemutatója is emelte. Az előadást követően számos érdeklődő, egészségmegőrzéssel kapcsolatos kérdés érkezett Chen doktor felé.

A hagyományos kínai gyógyászat nem különíti el mereven egymástól a gyógyfüveket és az ételeket, hiszen mint a régi kínai mondás tartja: 药食同源 yao shi tong yuan – a gyógyfű és az étel forrása ugyanaz. Ebédidő közeledtével a gyógyító kínai konyha különlegességeibe is belekóstolhattak a kedves meghívottak: gyöngytyúkleves ginsenggel, fenyőmagos kukoricasaláta, rukkolás-fafülgombás saláta, jujubás-gojis-licsis-lótuszmagos desszert és goji bogyós sütemény színesítették a repertoárt.

A nagykövetfeleségek igényei szerint lehetőség nyílt különféle kezeléseket kipróbálni a helyszínen, természetesen a diagnózis felállítását követően. A gyógyszállóban eltöltött kis időt összegezve, a vendégek nagy elismerést tanúsítottak a kínai kultúra, orvoslás több ezer éves hagyománya, tudásanyaga iránt.

Fülakupunktúrás Addiktológus és Természetgyógyász Konferencia

Egy konferencia a nyugati-keleti medicina integrációjáról a diagnosztikában és a terápiában. Egy fórum, amelyben a komplementer terápiák találkoztak.

Nemzetközi részvétellel zajlott le a kétnapos (2017.04.01-02.) szakmai konferencia a “TAO” Akupunktúrás Országos Egyesület szervezésében, amelyen a Dr. Chen Patika is részt vett. A nemzetközileg is elismert előadókkal színesített konferenciának a patinás, négycsillagos Hotel Danubius Gellért adott otthont.

Ősi tudás, Új utakon a magyarok egészségéért

Számos résztvevővel valósult meg a nagyszabású „Ősi Tudás, új utakon. Megújuló Hagyományos Kínai Gyógyászat Magyarországon” c. konferencia, melyen a kerekasztal beszélgetések fókuszában a hagyományos kínai orvoslás hazai útját taglaló kérdések álltak. A magyar-kínai közös célok elérése érdekében az első lépcsőfokot a 2015 szeptemberében kihirdetett miniszteri és kormányrendelet jelentette (42/2015. (IX. 18.) EMMI rendelet a hagyományos kínai gyógyászat területén oklevéllel rendelkező személy által végezhető egészségügyi tevékenység engedélyezésére vonatkozó szabályokról), mely rendezi a hagyományos kínai gyógyászok praktizálására vonatkozó szabályokat. Nevezetesen akupunktúrát az végezhet, akinek orvosi diplomája van és elvégezte a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományos Karán a HKO képzést, vagy elvégezte a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karán a Hagyományos Kínai Orvoslás (BSc) szakát, illetve kínai orvosi diplomával és a rendeletnek megfelelő engedéllyel rendelkezik (vagyis kínai akupunktúrás orvos).

 

Több előremutató gondolat is megfogalmazódott a szakma képviselőitől, melyek a töretlen fejlődést vetítik előre a magyarországi hagyományos kínai gyógyászat számára.

 

A Közép-Európai TCM Szövetség és a Dr. Chen Patika szervezésének, támogatásának köszönhetően a részvevők autentikus élményben részesülhettek a gyógyító kínai levesek és teák, ételek látványával és ízvilágával, valamint a nem mindennapos látványt nyújtó kínai gyógynövények bemutatásával. Ezen kívül a Pécsi Tudományegyetem TCM Konfuciusz Intézete kalligráfiával gazdagította a rendezvény sokszínűségét.