Vessünk be fűszereket a megelőzés érdekében!

A Hagyományos Kínai Orvoslás (HKO) számos fűszert és gyógynövényt ismer, amelyek segíthetnek túljutni a megfázás és az influenza tünetein.

Készíthetünk belőlük gyógyteát, és ételeinket is ízesebbé tehetjük velük – közben pedig egészségünk helyreállítását is szolgáljuk.

Az alábbi fűszerek, gyógynövények a Hagyományos Kínai Orvoslás szerint jó hatással vannak egészségünkre is:

  • Fahéj: segít megőrizni az egészséges vércukorszintet.
  • Fokhagyma: hozzájárulhat a légúti rendszer egészségének fenntartásához, illetve a bélcsatorna mikrobiológiai egyensúlyának fenntartásához.
  • Gyömbér: hozzájárul a megfelelő vércukorszint fenntartásához, támogatja az emésztőrendszer egészségét, segít fenntartani az immunrendszer egészségét.
  • Csillagánizs: támogatja a légúti rendszer és az immunrendszer egészségének fenntartását (naponta 3 g mennyiségben fogyasztva).

Gyógyteák

  • Gyömbéres koriandertea: 2-3 szál friss koriandert, 5-6 vékony szelet gyömbért és 3 apróra vágott újhagymát fél liter vízben 10 percig főzünk. Érdemes mézzel vagy kevés cukorral ízesíteni. Kifejezetten javallott megfázás esetén.
  • Újhagymatea fokhagymával: néhány újhagyma fehér részét feldaraboljuk, egy fej fokhagymát lereszelünk, majd 1-1,5 liter vízben negyedóráig főzzük őket. Az így kapott teát ízlés szerint cukorral vagy mézzel ízesíthetjük, és influenza esetén naponta fogyaszthatunk belőle egy ilyen adaggal.
  • Diós-újhagymás tea: 25 g darált diót, ugyanennyi apróra vágott újhagymát, gyömbért, valamint 15 g zöld teát 10 percig főzünk 1 l vízben. Ha kitör rajtunk az influenza, érdemes az első három nap reggelén fogyasztani, majd alaposan betakarózva elősegíteni, hogy kiizzadjuk a betegséget.