Tippek, hogy ősszel is szabadon lélegezzünk

A hagyományos kínai orvoslás a tüdő egészségéről

Az ősz képéhez nemcsak a lassan szálló, színes falevelek tartoznak hozzá, hanem a köhögő, tüsszögő járókelők is. A Hagyományos Kínai Orvoslás (HKO) úgy tartja, az őszi időjárásban sokkal sérülékenyebb a tüdő egészsége, és ez megágyaz a felső légúti megbetegedéseknek is. Szerencsére a  HKO tudására támaszkodva sokat tehetünk légzőszerveink egészségének megőrzéséért.

Az ősz veszélye: a száraz tüdő

A tradicionális kínai orvosok megfigyelése szerint ősszel gyakorta bekövetkezik a tüdő szárazsága, nátha vagy köhögés esetén is erre gyanakodhatunk. A HKO szerint az immunerősítés, illetve a légzőszervek egészségét támogató módszerek segítségével kivédhetjük a vírusok támadását és megelőzhetjük a légúti panaszokat.

Nem mindegy, milyen levegőt lélegzünk be, elvégre hozott anyagból dolgozunk: Dr. Chen Zhen szerint érdemes 22-23 fokra állítani a szoba hőmérsékletét, ahol tartózkodunk, és gondoskodni a helyiség megfelelő páratartalmáról. Párologtassuk borsmenta, eukaliptusz, szegfűszeg illóolaját, mert ez nemcsak kellemes aromát biztosít, hanem javíthatja a tüdő egészségét is, és csökkenti a levegő szárazságát. Napos időben induljunk sétára olyan helyen, ahol friss, tiszta, oxigéndús levegőt lélegezhetünk be, mert ez tisztítja a tüdőt. A HKO a nyugati szokásoktól eltérő öltözködést javasol őszre: lehetőleg minél később öltsük fel a meleg ruhákat, és fokozatosan szoktassuk magunkat a hűvösebb időjáráshoz. Ha túl melegen öltözünk és megizzadunk, az rosszat tesz a tüdőnek, és növeli a megfázás esélyét is.

Megfelelő étrenddel is hozzájárulhatunk tüdőnk egészségéhez: fogyasszunk fehér húsú gyümölcsöket és zöldségeket, így körtét, fehér szőlőt, patisszont, cukkinit, uborkát, jégretket. Szerencsére a nyár végi bőség után ősszel még beszerezhetők a természet ezen adományai, éljünk hát jóllétünket támogató erejükkel! A nyári melegben folyadékot vesztünk, ősszel fontos ezt pótolni: fogyasszunk sok zöld teát és szűzteát.

Hörghurut esetén a türelem segít

Előfordul, hogy a vírusos megbetegedés nemcsak a felső légutakat érinti, hanem magát a tüdőt is. Ekkor hörghurutról (bronchitisről) beszélünk, amely járhat száraz köhögéssel, de előfordul, hogy nyákot is felköhögünk. A bronchitis a hörgők nyálkahártyájának gyulladása – azoké a légutaké, amelyek a légcsőtől a tüdő legtávolabbi sarkáig eljuttatják a levegőt. Többnyire vírusok okozzák, és szerencsés esetben néhány nap, legfeljebb egy hét alatt elmúlik. A legjobb, amit tehetünk, hogy kezeljük a tüneteket, és türelmesen kifeküdjük a betegséget.

Hörghurut esetén is fontos gondoskodni a megfelelő páratartalomról, a levegő nedvességtartalmának növelése segíti a légutak tisztulását. Érdemes C-vitamint szedni, az étrendben pedig kapjon főszerepet a tyúkhúsleves, láz esetén akár erős paprikával vagy chilivel, ezek ugyanis hozzájárulnak ahhoz, hogy minél hamarabb „kiizzadjuk” a fertőzést. Fontos, hogy több folyadékot és kevesebb szilárd táplálékot vigyünk be a betegség napjaiban. A hagyományos kínai orvosok a gyógynövények közül az útifüvet, a labdavirágot, az édesgyökeret és a sárga tyúkhúrt javasolják.

Bepillantás a kínai orvosok fegyvertárába

A Hagyományos Kínai Orvoslás egyik alappillére a gyógynövények használata. Ősi kínai eszköz a „légútvédő” aromaterápiás párnácska, amely a ruha alá a mellkasra vagy pedig alvás során a párna mellé helyezve a benne található különleges összetevőknek köszönhetően védelmet nyújthat járványidőszakban. Az aromazsákocskában kínai gyógyfüvek (AgastacheRhizoma atractylodes), dahuriai angyalgyökér, eukaliptusz és sédkender található. A zsákocskát a vuhani orvosok is bevetették 2020 első felében a pandémia elleni küzdelemben, nem véletlenül: a benne lévő gyógynövénykeverék légúttisztító hatású, alkalmazása javasolt megfázás, lépgyengeség esetén, illetve a salakanyag felhalmozódásának megelőzésére. Serkentheti az agyműködést, enyhítheti a stressz tüneteit, és javíthatja az alvás minőségét. Érdemes naponta kétszer, délelőtt és délután 10 alkalommal mélyen ki- és belélegezni az aromapárnácskába.

Szintén fontos eszköz a HKO arzenáljában a Qingfei Paidu főzet, mely Kína Országos Egészségügyi Bizottsága, illetve a Hagyományos Kínai Orvostudományi Intézet támogatásával készült 21 tradicionális kínai gyógyszert tartalmazó főzet, és az új típusú koronavírus okozta tüdőgyulladásos megbetegedések kezelésére alkalmazták Kínában az enyhétől a súlyos esetekig. A főzetben a hagyományos kínai orvoslásból ismert négy gyógynövényformulát ötvöznek, melyeket az évszázadok során alkalmaztak Kínában járványok kitörésekor, és már i. sz. 219-ből rendelkezésre állnak róluk írásos feljegyzések.

A hagyományos kínai orvosok a fentieken túl a nagy bojtorján, a gyömbér, a gyermekláncfű, a csillagánizs és a borsmenta keverékeit alkalmazzák a tüdő erősítésére, így az ezen összetevők kombinációját tartalmazó étrend-kiegészítők szintén segíthetik a felső légutak egészségének megőrzését, a szervezet természetes védekezőrendszerének működését.

Hasi légzéssel a depresszió ellen

A hagyományos kínai felfogás szerint a tüdő az energia áramlását is szabályozza a szervezetben, és szorosan együttműködik a szívvel, mely a keringés karmestere. A HKO úgy véli, hogy a szervezet egészségére nemcsak külső tényezők lehetnek hatással – mint például az őszi hűvösebb időjárás és a vírusok –, hanem belső állapotok, bizonyos érzelmek egyoldalú eluralkodása is. A tüdő és a szív kettősének egészségét különösképpen veszélyezteti a szomorúság, melankólia felerősödése, amely súlyosabb esetekben akár depresszióvá is alakulhat.

A hangulatunkon egyszerű légzőgyakorlatokkal is javíthatunk – tehát nemcsak az érzelmek hatnak a tüdőre, hanem a tüdőnkkel is visszahathatunk az érzelmekre. Nem kell mást tennünk, mint a gyors, felületesebb mellkasi légzés helyett a jógából ismert hasi légzést vagy más néven mélylégzést végeznünk. Dr. Chen Zhen azt tanácsolja, hogy végezzünk délelőtt és délután is 20-20 hasi légzést – melyből egy teljes kör a ki- és belégzést is magában foglalja –, és használjunk hozzá mentolt és kámfort tartalmazó inhaláló stiftet. E két összetevő a tüdő egészségére is jótékony hatással lehet, így a hangulatunk javításával két legyet üthetünk egy csapásra.

(Forrás: Dr. Chen Patika magazin 2020/21. ősz-tél)