Hogyan enyhítsünk szervezetünk hadi készültségén? II.

A stresszcsökkentő technikák immunrendszerünk működésén is javíthatnak

Az őszi-téli járványidőszakkal és a koronavírus-pandémiával való megbirkózásban egyik fő fegyverünk az immunrendszerünk. Korábban úgy vélte a tudomány, hogy testünk védekezőrendszere és idegrendszerünk működése elkülönült, ám mára bebizonyosodott, hogy intim kapcsolatban vannak egymással. E felismerés nyomán újabb eszközök állnak rendelkezésünkre ahhoz, hogy formában tartsuk az immunrendszerünket és megőrizzük az egészségünket – ezek a természetes idegnyugtató eljárások.

A megfelelő szemléletmód aranyat ér

A világban nemcsak veszélyek leselkednek ránk, hanem csodálatos – és meglepően egyszerű – erőforrások is vannak a kezünkben. Ha az állandósult stresszállapotot sikerül megszüntetni, akkor immunrendszerünk működése is visszatérhet a rendes kerékvágásba.

Kelly McGonigal amerikai egészségpszichológus ír arról, hogy ha egy megpróbáltatást jelentő helyzetre nem fenyegetésként tekintünk, hanem kihívásként, illetve tanulási, fejlődési lehetőségként, akkor a stressz energiájából erőforrást kovácsolhatunk, megváltoztathatjuk a stresszválasz biológiai mintázatát, illetve elkerülhetjük tartós fennmaradását. A gondolkodási beállítódás testi folyamatainkra gyakorolt hatása idegrendszeri szinten is tetten érhető: a hipotalamusz működését ugyanis többek között agyunk elemző része, az agykéreg is szabályozza, így az agykéregnek beleszólása lehet abba is, hogy mit tekintünk stresszforrásnak, és mit nem.

A pszichológusok átkeretezésnek hívják, amikor a szemléletmódunk megváltoztatásával teszünk elviselhetőbbé egy nagy feszültségű helyzetet. Amikor az élet valóban nagy nehézségeket hoz elénk, elsőre túl nagy kihívásnak tűnhet átállítani a gondolkodásunkat, de nem lehetetlen. Az egyéni értékrendünkből, hiedelemkészletünkből kell kiindulnunk, hogy mi az a csavar a hozzáállásunkban, ami segít megbarátkozni a körülményekkel. Azok például, akiknek súlyos betegséggel küzd egy hozzátartozójuk, jobban viselhetik a helyzetet, ha hálát tudnak érezni minden egyes napért, amit még szerettükkel tölthetnek –, vagyis nem azt nézik, milyen kevés van hátra, hanem azt, hogy megint jutott egy darabka az életből, egy-egy közös óra együtt. Nem arról van szó, hogy egy megrendítő helyzetben el kell nyomni a fájdalmunkat, sőt nagyon fontos érezni, ami bennünk van –, ám ha a nehéz érzések mellett létre tudunk hozni pozitív érzéseket, az segít megakadályozni a stresszállapot állandósulását. A pozitív érzések létrehozásának első lépése a szempontváltás és előnytalálás: észrevenni az adott élethelyzetben legalább egyetlenegy pozitívumot vagy lehetőséget.

Egyedül nem megy…

Ha nehézségeink támadnak, ösztönösen elpanaszoljuk a bajunkat egy barátunknak vagy családtagunknak. Nagyon helyes, tegyünk is így! Annak, hogy jobb másokkal megosztani a terheket, mint egyedül cipelni őket, biológiai alapja is van: társas együttlétek során vagy ha megöleljük egymást, egy újabb hormon, oxitocin termelődik. Az oxitocin ugyanakkor stresszhelyzetben is kiválasztódik – egyrészt neki köszönhető azon indíttatás, hogy vigaszt keressünk a szeretteinknél, másrészt jótékony hatással van a szív- és érrendszerünkre stressz során, valamint gyulladáscsökkentő is. Minél több a feltöltő emberi együttlét, annál több az oxitocin, és annál több védelmet nyújt számunkra – biológiai szinten is – a stresszes időszakokban.

Az új tudományos eredmények gyakorta azt erősítik meg, amit a régi bölcsességek is sugalltak: hogy hasznos meglátni a rosszban a jót, és hogy „mindig kell egy barát”. Most már mindezek mellé furcsa nevű agyi területeket és hormonokat is kapcsolhatunk, de a legjobban bevált receptek továbbra is a legrégebbiek.

Szabó Elvira

  • Végezzen mélylégzést!

    A jógából ismert hasi légzés vagy mélylégzés átállítja a szervezet működését hadi készültségről békeidőre, segít a megnyugvásban, az érzelmek csillapításában. Először is foglaljon helyet egyenes háttal. Kezdje kilégzéssel, majd lélegezzen be mélyen, oly módon, hogy a rekeszizom összehúzódik és lefelé, a has irányába mozdul el (eközben a hasi szervek lefelé tolódnak, a has pedig előredomborodik). Tartsa benn egy pillanatig a levegőt, majd lélegezzen ki az orrán át, miközben a rekeszizom ellazul és felfelé mozdul el (a has pedig behúzódik). Végezze a légzőgyakorlatot mintegy öt percig, és közben tartsa figyelmét végig a légzésén! A lélegzetünk a belső középpont, amelyhez mindig visszatérhetünk.

  • Szánjon időt a testmozgásra!

    A testmozgás segít levezetni a stresszállapot többletenergiáját, és a megfeszült izmok is kiengedhetnek. A végeredmény: az idegesség helyét nagyobb higgadtság veszi át.

  • Hívja fel egy barátját, ha rosszul érzi magát!

    Ne szomorkodjon egymagában, hanem öntse ki szívét valakinek, akiben megbízik. Ennek jótékony hatásai biológiai szinten is megtérülnek.

  • Lássa meg a rosszban a jót!

    Néha nehéz előnyt találni a megpróbáltatások közepette, de ha sikerül a szemléletváltás, kikerülhet a fenyegetettség ördögi köréből. Valóban összeesküdött ön ellen az élet? Netán van egy icipici haszna is, hogy így alakultak a dolgok? Esetleg érettebbé vált ebben a helyzetben? Olyan erőforrásokat bányászott elő, amikre korábban nem tartotta magát képesnek? Vegye észre ezeket is!

  • Gondolja végig, hogy mi a legrosszabb, ami történhet!

    Ha pedig ez bekövetkezik, mit fog tenni? Ha végiggondol egy vészforgatókönyvet – akár egy barátjával beszélgetve –, és lélekben felkészül rá, akkor joggal érzi úgy, hogy valamelyest kézben tartja a helyzetet. Ez csökkenti a bizonytalanságérzést és a belőle fakadó stresszt, illetve növeli a személyes erő érzetét.

(Forrás: Dr. Chen Patika magazin, 2020/21. ősz-tél)