Téli betegségek nyári gyógyítása

A Dr. Chen Patika Gyógyító Központ 2017-től biztosít lehetőséget a vendégek számára, hogy a nyári meleg idején lépéseket tegyenek a tipikusan télen előforduló panaszok megelőzésére egy öt alkalmas pakolástapasztó kezelés formájában. Számos kínai és hazai páciens, aki tavaly már kipróbálta a kezelést és pozitív tapasztalatokról számolt be kérdezte, hogy idén mikor kerül sor ismét a téli betegségek nyári kezelésére. Nos, július 6-án indul ismét a kúra, és nyílik lehetőség Központunkban az akupunktúrás pontokon megejtett pakolástapasztó kezeléssorozatra. Ráadásul idén már a gyermekeket is várjuk, így hatékonyan megelőzve a náluk különösen gyakran előforduló téli légúti problémákat, tüdőgyulladást, emésztési panaszokat és egyéb betegségeket.

Mit is takar a téli betegségek nyári kezelése? Egy olyan beavatkozási módszert, amely során a nyár forróságát felhasználva, amikor a test yang qi energiája a tetőfokán van, adott összetételű hagyományos kínai gyógyszert korong formában feltapasztunk meghatározott akupunktúrás pontokon, a külsőleg kezelő módszerek egyikéről van tehát szó. A nyári forróság idején megejtett pakolástapasztás a téli betegségek nyári gyógyításának egyik fajtája, a “hiányos hideg” betegségek hathatós és aktív megelőzését szolgálja. Segítségével kitisztíthatóak a meridián csatornák, szabályozható a qi és a vér, szélesíti a mellkast és levezeti a felhalmozódó qit, erősíti a lépet és harmonizálja a gyomrot, felerősíti a yang qit, szabályozza a tüdő és lép kapacitását, elősegíti az immunrendszer folyamatos erősödését. Ekképpen ösztönzi a yang qit és a megfelelő vérkeringést, és űzi el a “hideg ártót”, javítja a külső hatásokkal szembeni védekezőképességet.

Ez a típusú pakolástapasztó kezelés évtől függően öt vagy hat alkalomból szokott állni, ebből három/ négy tapasz alkotja a kezelés alapját, amit egy-egy elő- és utókezelés fog közre, felerősítve a kúra jótékony hatását. Az alkalmak időzítését a kínai holdnaptár alapján számolják ki, idén öt alkalmas a kúra, és július 6-án veszi kezdetét. A törzsidőszak pedig a július 17. és augusztus 25. közötti 40 napra esik.

Például krónikus légzőszervi, emésztőszervrendszeri megbetegedések, mozgásszervi, nőgyógyászati panaszok, illetve krónikus fáradékonyság stb. (a teljesebb listát lásd lejjebb), különösképpen a telente kiújuló panaszok és az immunrendszer legyengülésével járó problémák megelőzésében nyújt segítséget.

  1. Javallat:
  • Légzőszervi megbetegedések: allergia által kiváltott orrüregi gyulladás, krónikus orrüregi gyulladás, allergia által kiváltott asztma, krónikus hörghurut, COPD (krónikus obstruktív tüdőbetegség), krónikus köhögés, krónikus torokgyulladás, gyakran kiújuló megfázás stb. esetén;
  • Ortopédiai panaszok: nyaki gerinc problémák, válltájéki gyulladás, teniszkönyök, ágyéki porckorongsérv, ágyéki izomhúzódás, térdízületi probléma, ízületi gyulladás, krónikus reumás ízületi gyulladás stb. esetén;
  • Emésztőszervrendszeri megbetegedések: hiányos hideg gyomorfájdalom, elégtelen emésztés, krónikus bélhurut stb. esetén (például amennyiben valakinek hideg étel hatására elkezd fájni a hasa, illetve légkondicionált helyiségben hosszan tartózkodva hasmenésre hajlamos);
  • Nőgyógyászati panaszok: hiányos hideg hasgörcsök, rendszertelen menstruáció, vissza-visszatérő krónikus kismedencei gyulladás, meddőség esetén;
  • Makacs ekcéma, állandó álmatlanság, és egyéb elhúzódó megbetegedések esetén;
  • Krónikus fáradékonyság, időskori legyengülésből adódó vagy akár gyermekkori krónikus megbetegedések, különösképpen a telente kiújuló panaszok és az immunrendszer legyengülése esetén.

Kezelési ütemterv, 2018. év:

  1. alkalom, előkezelés: július 6 – július 16.
  2. alkalom, törzsidőszak 1. kezelése: július 17 – július 26.
  3. alkalom, törzsidőszak 2. kezelése: július 27 – augusztus 15.
  4. alkalom, törzsidőszak 3. kezelése: augusztus 16 – augusztus 25.
  5. alkalom, utókezelés: augusztus 26 – szeptember 25.

Minden alkalommal egy-egy pakolástapasztó kezelésre kerül sor, a tapaszt 2-4 óráig kell fennhagyni. A téli betegségek nyári kezelése kúrára évi egy alkalommal kerül sor, egy kúra összesen öt alkalomból áll, és három-öt egymást követő évben érdemes sort keríteni rá.

III.  Elővigyázatosság ajánlott az alábbi esetekben:

1) Ha viszketés és/vagy égető érzés jelentkezik a kezelés során, érdemes lecsökkenteni a kezelés idejét.

2) Amennyiben a kezelést követően bőrpír és/vagy viszketés jelentkezik, az elfertőződés elkerülése érdekében ne vakarja azt, továbbá a tünetek megszűnését követően folytassa csak a kezeléssorozatot.

3) Ha a kezelést követően nagyobb kiterjedésű piros folt, hólyagosodás vagy egyéb allergiás bőrreakció jelentkezik, haladéktalanul forduljon orvoshoz.

4) A kezeléshez javasolt nagy kivágással rendelkező, laza, sötét színű ruházat viselése annak érdekében, hogy az esetlegesen a tapasz alól kiszivárgó kis mennyiségű folyadék nehogy beszínezze a ruhát. Amíg a tapasz fent van (2-4 óra) kerülje az intenzív, izzadással járó mozgást, így elkerülve a tapasz idő előtti elengedését.

5) A tapasz eltávolítását követő 6 órában ne vegyen hideg vizes fürdőt, mert az csökkentheti a kezelés hatását. A kezelés időszakában kerülje a nyers, hideg, csípős vagy zsíros ételek, valamint a tengeri herkentyűk fogyasztását. Továbbá ne tartózkodjon hosszabban légkondicionált helyiségben vagy ventilátor közvetlen közelében. A többszöri pakolástapasztó kezelés után enyhe bőrelszíneződés előfordulhat.

6) Amennyiben bőrsérülés, -fekély, -fertőzés, egyéb bőrbetegség, keloidos hegesedésre való hajlam áll fenn, a pakolástapasztást nem ajánlott alkalmazni.

7) Várandósok és 1 év alatti gyermekek nem részesülhetnek pakolástapasztó kezelésben. Cukorbetegek, TBC-s vagy egyéb fertőző betegségben szenvedők esetében pedig fokozott elővigyázatossággal alkalmazható csak a kezelés.

8) Lázzal vagy vérzéssel járó betegségek, súlyosabb szív, máj vagy vese elégtelenség esetén szintén csak külön odafigyelés mellett alkalmazható a kezeléssorozat.

 

  1. A kezelés helye:

Dr. Chen Patika Gyógyító Központ

1068 Budapest, Dózsa György út 88. (a Mirage Medic Hotelen belül)

  1. Elérhetőség, időpontfoglalás:

Telefonszám: 06 30 405 9592, 06 1 426 6969

E-mail-cím: medic@drchenpatika.com

Készüljenek fel a télre, vegyenek részt Önök is a kezeléssorozatban, amelyre a fenti elérhetőségek bármelyikén keresztül tudnak időpontot foglalni!

 

Dr. Chen Patika Gyógyító Központ