Állj ki magadért

Ülőmunka és prevenció

A Covid-19 hatására hozott intézkedések hatására a munka világa jelentős változásokon ment keresztül. Sokak otthona egyben irodává avanzsált. A cégtulajdonosok és vállalatvezetők számára bebizonyosodott, hogy az otthoni munkavégzés hatékonyabb, nem mellesleg az irodai munkaállomások felszabadulása jelentős bérleti-, és közműköltségektől kíméli meg a céget. Mindez előrevetíti, hogy habár a pozitív jóslások a jelentősebb megbetegedés hullámok végét emlegetik, az otthoni munkavégzés biztosan velünk marad. Az egészség megőrzésének érdekében fontos tisztán látni a „home office” testünkre és lelkünkre gyakorolt negatív hatásait, és tudatosan fellépni ezek ellensúlyozására.

A Semmelweis Egyetem honlapján 2013-ban megjelent, „Az ülőmunka veszélyei” című cikk, amely ma aktuálisabb, mint valaha. Dr. Darabosné Tim Irma, dr. Feszthammer Arturné és dr. Tóthné Steinhausz Viktória gyógytornászok arra figyelmeztetnek, hogy az emberek többségének nincs kellő információja a helyes ülésről, így akár a gerincet álló helyzetben ért terhelés kétszeresét is helyezhetik porckorongjaikra ülés közben, és a mozgásban résztvevő kötő és támasztószövetek optimális keringését és anyagcseréjét is veszélyeztetik. Dr. Werling Klára belgyógyász a mozgásszervek mellett a belső szervek működési zavarait is kiemeli. A mozgásszegény, ülő életmód 26%-kal növeli a metabolikus szindróma kialakulását, amelynek jellemzői a magas vércukor- és koleszterinszint, a magas vérnyomás, és mindezek szövődményei. Mozgás nélkül az anyagcsere-folyamatok egészséges működése is veszélybe kerülhet, amely az elhízás mellett mára bizonyítottan a bélrák kialakulásának kockázatát is növeli.

Mi a teendő?

Először is ne a kis képet nézzük, hanem lássuk magunkat nagy egészként. Ha munkánkból kifolyólag ülő életmódra kényszerülünk, és szeretnénk megőrizni egészségünket, úgy e köré kell szerveznünk egész prevenciós életmódunkat.

  1. Étrendünk összeállításánál a megfelelő tápanyagbevitel mellett tartsuk észben, hogy szervezetünk az átlagosnál kevesebb energiát használ! A szükséges mennyiségű energiabevitelt nem túllépve tehetünk testsúlyunk szinten tartásáért, megelőzhetjük az elhízást.
  2. Óránként álljunk fel, és végezzünk különböző gyakorlatokat, legalább 5 percig! Mindemellett ülés közben törekedjünk rá, hogy ne merevedjünk le egy pózban!
  3. A munka végeztével a pihenőidő kezdetén feküdjünk a földre (kemény felületre) és polcoljuk fel lábainkat Z alakban, így tehermentesíthetjük a gerincet!
  4. Mozogjunk napi fél órát dinamikusan! A legjobb, ha olyan kardió mozgást végzünk, amely közben a szívfrekvencia 120 fölé emelkedhet. Mozgásszerveink jó állapotát leginkább azok rendeltetésszerű használatával őrizhetjük meg. A csontnak nyomásra, a szalagoknak, az inaknak feszülésre, az izmoknak pedig összehúzódásra van szükségük.
  5. Sétáljunk a friss levegőn, egyenetlen talajon, és közben tudatosan figyeljünk a mély légzésre! Ezzel a tevékenységgel egyszerre támogathatjuk mozgásszerveink egészségét, és idegrendszerünk kiegyensúlyozott működését.

+1   Ne csak a munkából álljon az életünk! Tudatosan szakítsunk időt a pihenésre!

(Fontos, hogy a cikkben ajánlott mindenfajta mozgást saját egészségi állapotunk figyelembevételével végezzük!)

A cikkhez felhasznált forrás: semmelweis.hu/hirek/2013/05/22/az-ulomunka-veszelyei