ALLERGIÁS TÜNETEK GYÓGYÍTÁSA

A hagyományos kínai orvoslás gyógynövényeivel

Az allergia az immunrendszer kóros védekező reakciója. Előfordulási gyakorisága miatt ma már népbetegségnek tekinthető. Az életminőséget rontó állapottól (pl. orrfolyás, tüsszögés, légszomj, könnyezés, láz, hasi görcsök, hányás, hasmenés, bőrkiütések, ödémák) a súlyos anafilaxiás sokkig igen változatos formában jelentkezhet.

Számos tényező kiválthat allergiát:
növények pollenjei, illatanyagai, olajos magvai, nedvei, állatok szőre, tolla, húsa, teje, tojása, ürüléke, mérge, mikroorganizmusok, penészgombák, különböző ipari mérgek, gyógyszerek stb.
Különösen veszélyesek távoli földrészek élelmiszerei, például a tenger gyümölcsei, szokatlan fűszerek, gyümölcsök, zöldségek. Sok esetben nehéz kideríteni, mi is okozza az allergén specifikus immunglobulin (IgE) fokozott termelését. A Hagyományos Kínai Orvoslás (HKO) az allergia kezelésénél a teljes embert a környezetével együtt tanulmányozva gyógyítja. A HKO több ezer éves múltra vezethető vissza. Terminológiája a nyugati orvoslás számára nehezen értelmezhető, különösen a humán genommal kapcsolatos ismeretek birtokában.

A HKO folyamatos gyakorlattal, gazdag tapasztalattal, egyre bővülő ismeretekkelrendelkező, jól működő egészségügyi rendszer, amely maximálisan kiaknázza a fitoterápia, az akupunktúra, a moxibuszció, a táplálkozásterápia, a Tuina masszás, a Qigong és a Taijiquan adta lehetőségeket. Legmeghatározóbb jellemzője a „szindróma-differenciáláson alapuló kezelés” elve, az „egységes szervezet” szemlélete, az öngyógyítás jelentősége. A HKO az emberi test betegségekkel szembeni ellenálló képességének fokozását tekinti elsődleges feladatának, az önszabályozott rendszerek közötti kapcsolatokra összpontosít, összefüggésben a természeti környezettel.
A harmonikus élet a taoista szemlélet szerint a szeretet, a mérték és a tartózkodás hármas pillérén nyugszik. A kínai orvos nem csupán a betegség gyógyítását, hanem a megelőzését is feladatának tekinti. A holisztikus szemléletű kínai orvoslás személyre szabott diszharmónia-modellt állít fel, és ennek alapján különböző kezelési stratégiákat alkalmaz.
Tekintettel arra, hogy a HKO és a nyugati orvostudomány között alapvető különbségek vannak a kutatások kiindulási pontjaiban, tárgyában, módjában, a metodikai megközelítésben és a teoretikus jellemzőkben, ezért az allergia kialakulásával és terápiájával kapcsolatban célszerűen azokat a növényeket kívánom felsorolni, amelyek vegyületei hatásos ellenszerei a súlyos, sokszor életveszélyes tüneteknek. Ezek évezredek tapasztalatai alapján kerültek a HKO gyógynövénykincsébe, amely a becslések szerint közel 11 100 növényt tartalmaz.

Szeretném leszögezni, hogy az antiallergiás hatású gyógynövények, illetve készítményeik nem megfelelő alkalmazása, nagy dózisa nem kívánt mellékhatásokat és toxikus tüneteket okozhat. Ilyen mellékhatások lehetnek például a szédülés, émelygés, hányinger, hányás, hasi panaszok, hasmenés, vetélés. E készítmények allopátiás gyógyszerekkel történő együttes használata is kerülendő, ezért kizárólag szakember tanácsára szabad csak alkalmazni őket. Tekintettel a rasszok közötti genetikai eltérésekre, azt is figyelembe kell venni, hogy számos gyógynövénnyel szemben felléphetnek allergiás tünetek más földrészek populációiban.
Az itt felsorolt, antiallergiás hatású gyógynövények hatásosságát az évezredes tapasztalatokat ismerve állatkísérletekben és humán tanulmányokban is igazolták.

Forrás: Dr. Chen Patika magazin, 2019/20. ősz-tél