A kínai miniszterelnök újévi beszéde – 2018

Jó estétkívánok! Az idő gyorsan elszaladt, és mi a 2018-as év kapuján kopogunk. Ezalkalomból újévi jókívánságokkal köszöntöm a különböző nemzeti csoportok népét,a Hongkongi Különleges Közigazgatási Terület és a Makaói KülönlegesKözigazgatási Terület honfitársait, a tajvani honfitársakat, illetve atengerentúlon élő kínai honfitársakat. Egyúttal a világ különböző országaiban,különböző területein élő barátaink számára minden ügyben nagy sikert és sok szerencsétkívánok!

A természet útján bizonyosodik be, hogy a szorgalom megjutalmazódik, a napotmegújuló nap követi. 2017-ben a Kínai Kommunista Párt 19. OrszágosKongresszusát tartottuk, amely beindította nálunk a modern szocialista országátfogó kiépítésének új folyamatát. Hazánk bruttó hazai termékének összértékemeghaladta a 80 ezer milliárd jüant, több mint 13 millió új állás teremtődött akülönböző városokban és falvakban, több mint 900 millió lakosra terjed ki atársadalmi nyugdíjbiztosítás, több mint 1 milliárd 350 millió lakos került márbe az egészségügyi alapbiztosítás keretébe, s újabb több mint 10 millió falusiszegény lábalt ki a nyomorú életből. „A kerek ég alatt hideget érzőket úgylehet felvidítani, hogy kényelmes lakások ezrei épülnek!” 3 millió 400 ezer szegénylakos a szegények felzárkóztatásának programja alapján új és meleg lakásokba költözött,a különböző elmaradott viskók esetében a tervezettnél korábban megvalósult lakóhelyrehabilitációújabb 6 millió lakást jelent. Felgyorsultak a jólétet szolgáló különböző tevékenységek,továbbra is javul az ökológiai környezet, a korábbinál több boldogság-,biztonság- és teljesítmény feletti elégedettségérzethez jutott a nép. A jólétitársadalom átfogó kiépítéséül kitűzött célhoz ismét nagy lépést tettünk előre.

A technológiai innováció és a jelentős projektek tekintetében egymást követték ajó hírek. A „Bölcs szem” műhold az űrben jár, a C919-es nagyméretű utasszállítórepülőgép is útra kelt, a kvantumszámítógépet sikeresen kifejlesztették, a sós vizeknéltermesztett rizs teremni kezdett, az első kínai fejlesztésű anyahajó kifutott atengerre , a „Tengerszárny” elnevezésű, mély tenger alatt működősárkányrepülőgépet már sikeresen megfigyelték a tenger alatt, a tengeren azéghető jég feltárása először aratott sikert, a Yangshan–4 automatizált dokk üzemelnikezdett, a Hongkong–Zhuhai–Makaó híd fő útját átadták a forgalomnak, a Fuxing-gyorsvonathazánk széles földjén halad… csengő hangon dicsérem a kínai nép spontánkifakadó kreatív képességét!

A Dzurhegyesült katonai gyakorló bázison díszszemlét rendeztünk a Kínai NépiFelszabadító Hadsereg megalakulásának 90. évfordulója alkalmából. Személyesenlátogattam Hongkongba abból az alkalomból, hogy Hongkong 20 éve van Hazánkfennhatósága alatt. Amiket személyesen láttam, mind azt bizonyítják, hogy ahazájára, mint erős támogatójára támaszkodva, Hongkong fenntartotta a hosszútávú prosperitást és stabilitást, meggyőződésem, hogy szebb jövő áll Hongkongelőtt. Mindezek mellett nemzeti gyászceremóniát rendeztünk az egész kínainemzetnek a japán agresszió elleni harc megkezdésének 80. évfordulójaalkalmából és a nankingi tömegmészárlás halottainak emlékére a sérelemre való emlékezésés a békevágy miatt.

Belföldön néhány többoldalú diplomáciai programot rendeztünk, köztük az „Övezet és Út”nemzetközi együttműködésének csúcsfórumát, a BRICS-országok xiamenicsúcstalálkozóját, a Kínai Kommunista Párt és a világ politikai pártjai köztimagas rangú párbeszédet. Külföldön több fontos multilaterális értekezleteken isrészt vettem. Az idei év elején megjelentem az éves Davosi Világgazdasági Fórumon,és Genfben beszédet tartottam, majd a G20-ak vezetői találkozóján és az Ázsiaiés Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködési Szervezet nem hivatalos értekezleténvettem részt. Az említett különböző eseményeken mélyreható véleménycserétfolytattam az adott partnereimmel, és beleegyeztünk, hogy közösen járulunk hozzáaz emberiség sorközösségének megteremtéséhez a világ népeinek boldogításaérdekében.

2017-bensok levelet kaptam itthonról, meghatódtam az olyan történetek miatt, mint atibeti Lhunze megye Yumai községének falusi lakosaié, a belső-mongol Sunit JobbZászlóban működő Ulánmucsi pásztori csoportjának tagjaié, a Xi’ani JiaodongEgyetem nyugatra költözött idős professzoráé és a Nankai Egyetem új hallgatóié…Az említettek és a többiek is el vannak telve hazaszeretettel és a különféleszolgálatokkal, magukkal nem törődve sosem panaszkodnak, ami azt az érzést keltibennem, hogy az egyszerű emberek a legnagyszerűbbek, és azt is érzem, hogy aboldogság olyan, mint a küzdelem gyümölcse.

2018 azaz év, amikor megkezdjük átfogóan végrehajtani a Kínai Kommunista Párt 19.Országos Kongresszusának szellemiségét. A 19. pártkongresszus szép távlatotkörvonalazott hazánk elkövetkező több mint 30 esztendejének fejlődéséről. „Akilencemeletes emelvény az első kosár földtől épül”. A terv valóra váltásához lelkiismeretesés alapos munkát kell lépésről lépésre végezni, ami nem megvalósíthatatlanábrándozáson alapul, és ami nem is irreális hírnévre épül.

2018-ra esik a reform és nyitás bevezetésének 40. évfordulója. A reform és nyitás a modernKína fejlődésének és haladásának kikerülhetetlen útja, ahogy a Kínai Álommegvalósulásának is. Megragadva a lehetőséget, hogy megünnepeljük a reform ésnyitás évfordulóját, a nehézségek leküzdéséhez minden akadályt elgördítünk areform véghez vitelének útjából.

Komoly fogadalmunk,hogy 2020-ig hazánkban a jelenlegi kritériumok szerinti falusi szegények kijussanaka szegénységből. Ígéretünket mindenképpen valóra váltjuk. 2020-ig csupán háromév maradt hátra, és ez alatt a teljes közösségnek valódi lépéseket kell tennie,mindent elő kell készíteni, precízen kell intézkedni annak érdekében, hogy újgyőzelmet arassunk. Amikor három év múlva a kitűzött terv alapján a küzdelemsikerrel jár, a kínai nemzet a néhány ezer év fejlődése folyamán első ízben vetátfogóan véget a szegénységnek. Teljesítsük együttesen a feladatot, amely akínai nemzet és az egész emberiség számára egyaránt nagy fontossággal bír.

Napjainkban mindenfél várakozással tekint az emberiség békéje és fejlődése elé, de közben bizalmatlanságotis tanúsít a távlat iránt, várja Kína álláspontjait és magatartását. A világegy nagy családnak számít. Kína felelősségteljes ország, ki akarja fejezni azt,amit el kell mondania. Kína eltökélten megőrzi az ENSZ presztízsét éspozícióját, aktívan végrehajtja a rá háruló nemzetközi kötelezettségeket ésfelelősséget, betartja a globális klímaváltozás elleni intézkedésekre tett ígéreteit,pozitívan hozzájárul az „Övezet és Út” közös kiépítéséhez, változatlanul avilágbéke építőjeként, a globális fejlődés szolgálójaként, a nemzetközi rendvédelmezőjeként szerepel. A kínai nép kész a különböző országok népeivel együttközösen megteremteni az emberiség virágzóbb és békésebb szép jövőjét.

A nép teremtette hatalmas fejlődési eredményeinket, ezért jogos, hogy a nép osztozzonezekben. Tudatában vagyok, hogy a népet legjobban az oktatás, a foglalkoztatás,a jövedelem, a társadalombiztosítás, az egészségügyi ellátás, a nyugdíjellátás,a lakókörülmények és a környezet érdekli. Számos eredményt értek el, közben sokminden miatt is aggódnak. A jóléti munkának nem kevés olyan része van, amelyeknem tettek eleget az elvárásoknak, és ezért fokozni kell nálunk a hivatás- ésfelelősségérzetet, a nép boldogítását ténylegesen konkretizáljuk ésrealizáljuk. A különböző szintű pártbizottságoknak, kormányzatoknak éskádereknek szívükbe kell plántálniuk a nép rászorultságát, és a legnagyobbkormányzási eredménynek a nép boldogítását kell tekinteniük. Azt kell tenni, amirevárakozik a nép, amire rá van szorulva a nép, boldog és teljes életet éljen a nép.

Köszönöm!