Tavaszi nagytakarítás a szervezetben

Tavasszal az ember kitakarítja a lakását, rendbe rak mindent maga körül, mert így érzi igazán jól magát – ugyanerre a nagytakarításra, rendrakásra a szervezetnek, sőt a léleknek is szüksége van.

 

A tél a természet visszavonulásának időszaka, amikor mi is visszahúzódunk, lassul az életritmusunk, lassulnak az anyagcsere-folyamataink, a szervezetünk raktározásra áll át. Más az étkezésünk minősége, hiszen friss zöldség, friss gyümölcs nem áll rendelkezésünkre. A mozgás mennyisége is visszaszorul a téli hónapokban, kevesebbet tartózkodunk a szabad levegőn. A korai sötétedés, a fényhiány is csökkenti az aktív órák számát. Fáradékonyabbak vagyunk, az életenergiánk nincs azon a szinten, ami jó közérzetet biztosítana.

A tavasszal bekövetkező nagy változás mindenkit várakozással tölt el, amikor a természet elkezd újraéledni, magához tér téli álmából. Ekkor érkezik el az ideje, hogy mi is megpróbáljunk regenerálódni, aktivizáljuk magunkat.

A testünkben végzett nagytakarítást az anyagcsere során keletkezett káros és felesleges anyagok kivezetése jelenti. Mindennapjainkban sokkal több toxikus anyag kerül be a szervezetünkbe, mint amennyivel az meg tud birkózni, amennyit közömbösíteni tud. Ezek a lerakódások az egészség szempontjából komoly következményekkel járnak, és az évek múlásával e hatások összeadódnak. A cél tehát az, hogy a salakanyagokat valamilyen módon kivezessük a szervezetünkből.

Vegyük sorra a kiválasztó feladatot ellátó szerveket, és hogy mit tehetünk egészségük, illetve működésük serkentése érdekében.

 

Belek

A bélrendszer fő ellensége a fehér cukor, de a túl zsíros, túl fűszeres ételek is megterhelik.

A belek feladata a táplálék lebontása, a felszívódás, valamint a salakanyagok kiürítése. Magyarországon rengeteg a székrekedéses beteg, az olyan ember, akinek az emésztése nem jól működik, és látványosan emelkedik a vastagbéltumorok száma is. Ez a belek túlterhelésével, elszennyeződésével is összefüggésbe hozható. A rossz emésztés következtében a már lebontott, a szervezet által toxikusnak minősített, kiürítendő anyagok a bélben maradnak, és egy részük visszaszívódik – ez az úgynevezett autointoxikáció, amikor visszamérgezzük a szervezetet.

Fontos tehát a rendszeres székletürítés biztosítása, ami egyrészt megint csak visszavezet a megfelelő folyadékfogyasztás kérdéséhez, másrészt fontos a rostfogyasztás is (például lenmag, útifűmag, chiamag, szezámmag) a perisztaltika javítására, illetve a bélműködés rendszerességét, a bélfunkciót támogató különféle gyógynövények, például a Szűztea készítmények is segítséget jelenthetnek.

Fontos megjegyezni, hogy a bél aktivitása, perisztaltikus mozgása magnéziumfüggő, azaz ha a szervezet magnéziumhiányos, az a székrekedés melegágyát jelenti. Érdemes tehát a magnéziumszintet is rendezni.

 

Vese

Fő ellensége a konyhasó.

A vese legfontosabb feladata a só- és vízháztartás szabályozása. Elődeink táplálkozásában a nátrium-kálium arány körülbelül 1:10 volt, a civilizációs étrendnek köszönhetően ez ma 4:1-re változott. Ez a nagy sóterhelés vizet köt meg, szöveti ödémát okoz, és ez a pluszban megkötött folyadék terheli az egész szervezetet, főleg a szívet és a központi idegrendszert.

Ha a vesét kímélni akarjuk, először is csökkentenünk kell a sófogyasztásunkat, másodszor pedig növelni a folyadékbevitelt. A kívánatos mennyiség 40 ml testtömeg-kilogrammonként, tehát egy 70 kilós embernek 2,8 liter folyadékot kellene egy nap meginnia.

A vese működését támogathatjuk gyógynövények segítségével is. A zeller, az articsóka, a zsurló, a csalán nagyszerűen aktivizálják a veseműködést, vizelethajtó hatásuknak köszönhetően segítik a fölöslegben megkötött folyadék kiürülését a szervezetből.

 

Máj

Fő ellensége a fehér cukor és az alkohol.

A keleti medicina a tavaszhoz a Fa elem szimbolikáját társítja, amelyhez a yin szervek közül a máj tartozik, így regenerálása, aktiválása tipikusan a tavaszi időszak feladata. Ez szervezetünk egyik legfontosabb méregtelenítő központja.

A máj működését a keserű íz serkenti, így a keserű teák, gyógynövények (például a máriatövis) segítenek az aktiválásában. Nagyon hatásos segítséget jelent az úgynevezett májpakolás: egy főétkezést követően lefekszünk, meleg vizes palackot helyezünk a máj fölé, és 1-1,5 órát pihenünk így. A máj vérátáramlása vízszintes helyzetben 30-40%-kal nagyobb, mint függőlegesen, ráadásul a meleg is fokozza a keringését.

Ha a máj és a vese túlterhelődik, a megnő a tüdő és a bőr feladata.

 

Bőr

Fő ellensége a fehér cukor és a fehér liszt, de nehezen tolerálja a húst, illetve a tejet és a tejtermékeket is.

A legtöbb káros külső hatásnak a bőrünk van kitéve: az időjárástól, az UV-sugárzástól kezdve a levegőben és a kozmetikai és tisztítószerekben lévő mindenféle anyagokig sok mindennel kell megbirkóznia.

Fontos odafigyelni, hogy legalább a tavaszi nagytakarítás idején természetes, tiszta, illat- és adalékanyag-mentes kozmetikumokat használjunk. A szaunázás is serkenti a bőrön keresztüli kiválasztást, jó hatással van a méregtelenítésre.

A kínai orvoslás szoros kapcsolatot állapít meg a bőr és a belek között, azt mondják, hogy ha a bőr nem tud tiszta maradni, akkor a bél elsalakosodása feltételezhető, bőrproblémák esetén tehát érdemes a belek egészségére is figyelmet fordítani.

 

Tüdő

Fő ellenségét a nyákképző ételek jelentik, azaz a tej és tejtermékek, a proteinkészítmények, a hús.

Működését segíti a mozgás, a sportolás, legyen az séta, jóga vagy taj csi – minden, ami légzésszám-fokozódással jár. Ezenkívül fogyaszthatunk nyákoldó hatású gyógyteákat is, amilyen a kakukkfű, a lándzsás útifű, valamint bizonyos illóolajok is jó hatással vannak a tüdő működésére, mint amilyen a borsosmenta. A lefekvés előtti szellőztetés szokását is érdemes beépíteni a mindennapjainkba.

 

Végezetül ne feledjük, hogy érzelmeink, gondolkodásunk is kihat az egészségünkre, szabaduljunk meg mérgező gondolatainktól is.

 

Apró, otthon is kivitelezhető tisztító eljárások

– Reggeli hideg-meleg váltózuhany: Fokozza a vérkeringést, ezáltal a salakanyagok kiürülését.

– Testradír: Leradírozza az elhalt hámsejteket, amitől szabaddá válnak a pórusok.

– Nyelvtisztítás: Hátulról előrefelé irányuló mozdulatokkal finoman dörzsöljük végig a nyelv felületét a lepedék és a nyálka eltávolításáért.

– Olajos öblögetés: Ébredéskor vegyünk a szánkba egy korty olajat, és zubogtassuk, majd köpjük ki a baktériumok, kórokozók, lepedék eltávolításáért.

– Orrtisztítás: Az orrüreg átöblítése vízzel, hogy kimossuk a csillószőrökön megtapadt szennyeződést és kórokozókat.

– Fokhagymakúra: Összeturmixolunk 10 dkg pucolt fokhagymát és 5 darab héjától megszabadított biocitromot, fölöntjük 1 liter vízzel, gyöngyözésig hevítjük, leszűrjük, és egy üvegben a hűtőbe tesszük. Minden reggel éhgyomorra iszunk belőle egy kupicával 14–21 napon keresztül (2-3 hét pihenő elteltével még egyszer ismételhető). Jó hatással van az erekre és a belek egészségére is.

– Tehermentesítő nap: Hetente/kéthetente egy alkalommal tarthatunk egy-egy tehermentesítő napot. Három lehetőség közül választhatunk: 1. Rizsnap – csak főtt rizst fogyasztunk esetleg egy kis petrezselyemmel vagy párolt répával. 2. Gyümölcsnap – csak egyféle gyümölcsöt fogyasszunk, azt viszont lehet bármilyen mennyiségben és formában (befőttként, nyersen stb.). 3. Lénap – csupán zöldséglevet, leves szűrt levét, hígított gyümölcslevet fogyasztunk. Mindhárom esetben bőséges tea- és vízfogyasztás szükséges. A tehermentesítő nap elején fontos a székletürítés biztosítása.

 

Dr. Borodi Judit