Ősi tudás, Új utakon a magyarok egészségéért

Számos résztvevővel valósult meg a nagyszabású „Ősi Tudás, új utakon. Megújuló Hagyományos Kínai Gyógyászat Magyarországon” c. konferencia, melyen a kerekasztal beszélgetések fókuszában a hagyományos kínai orvoslás hazai útját taglaló kérdések álltak. A magyar-kínai közös célok elérése érdekében az első lépcsőfokot a 2015 szeptemberében kihirdetett miniszteri és kormányrendelet jelentette (42/2015. (IX. 18.) EMMI rendelet a hagyományos kínai gyógyászat területén oklevéllel rendelkező személy által végezhető egészségügyi tevékenység engedélyezésére vonatkozó szabályokról), mely rendezi a hagyományos kínai gyógyászok praktizálására vonatkozó szabályokat. Nevezetesen akupunktúrát az végezhet, akinek orvosi diplomája van és elvégezte a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományos Karán a HKO képzést, vagy elvégezte a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karán a Hagyományos Kínai Orvoslás (BSc) szakát, illetve kínai orvosi diplomával és a rendeletnek megfelelő engedéllyel rendelkezik (vagyis kínai akupunktúrás orvos).

 

Több előremutató gondolat is megfogalmazódott a szakma képviselőitől, melyek a töretlen fejlődést vetítik előre a magyarországi hagyományos kínai gyógyászat számára.

 

A Közép-Európai TCM Szövetség és a Dr. Chen Patika szervezésének, támogatásának köszönhetően a részvevők autentikus élményben részesülhettek a gyógyító kínai levesek és teák, ételek látványával és ízvilágával, valamint a nem mindennapos látványt nyújtó kínai gyógynövények bemutatásával. Ezen kívül a Pécsi Tudományegyetem TCM Konfuciusz Intézete kalligráfiával gazdagította a rendezvény sokszínűségét.